Noordermarkt | ZAT open 9.00-16.00 u | MA open 9.00-13.00 u | Pinkstermarkt MA 20 mei 2024 open 9.00 u - 14.00 u

facebook instagram
https://www.noordermarkt-amsterdam.nl/uploads/images/fotostroke/Nieuws-1.jpg

Sinds 1623 Noordermarkt

Onder de naam 'Stormanker' deden negen studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst in het najaar 2021 onderzoek naar de markt. Student stedenbouw Quirine Hoek: "Ik heb nu pas ontdekt hoe belangrijk de markt is voor het sociale weefsel van de stad. Het is de plek waar iedereen welkom is en een praatje kan maken. Markten zijn de sociale centra van de stad".

En de Noordermarkt heeft nog niets aan populariteit ingeboet. Laten we even teruggaan in de tijd: rond 1600 streken veel ambachtslieden  neer in de Jordaan, zoals bierbrouwers (Brouwersgracht), leerlooiers (Looiersgracht)en touwslagerijen (Lijnbaansgracht). Opmerkelijk in die tijd waren vrouwen zoals Barber Jacobs, die als uitdraagster en schatster (beëdigd taxateur van goederen voor veilingen) werkzaam was in Amsterdam. Haar tweede zoon Pieter Lastman werd schilder en zijn werken behoren tot de Barok. Hij bleek een van de Oude Hollandse Meesters en was ook een van de leermeesters van Rembrandt.

Sinds 1616 speelde de toenmalige Prinsenmarkt al een belangrijke rol; na voltooiing van de Noorderkerk werd de markt omgedoopt in Noordermarkt. Het verkopen van 2e hands kleding en goederen bleek een goede formule te zijn, die ook na 400 jaar nog prima werkt. De Noordermarkt was in een aantal opzichten zijn tijd ver vooruit en is als vanouds nog steeds een belevenis en ontmoetingsplek pur sang. De Corona periode heeft de Noordermarkt redelijk tot goed doorstaan en bloeit op als nooit tevoren. Bestaande en nieuwe marktondernemers zorgen weer voor een bruisende markt en zij zetten alles op alles om de Noordermarkt voor eeuwig te laten bestaan. Meer weten: www.noordermarkt-amsterdam.nl/historie


Return