Noordermarkt meer dan 400 jaar - sinds 1623 | ZAT open 9.00-16.00 u | MA open 9.00 tot max 14.00 u |

facebook instagram
https://www.noordermarkt-amsterdam.nl/uploads/images/fotostroke/Heden-01.jpg

Heden en toekomst

In Amsterdam ging in juni 1987, met nog slechts acht kleine bedrijven, de eerste dag van de Nederlandse Boerenmarkt op de Noordermarkt van start. En de stad was enorm enthousiast. Zo kwamen er in alle grote steden van het land boerenmarkten, maar er blijft maar ÉÉN NOORDERMARKT. In de jaren die volgen, groeit de markt. Zaterdag zou een markante marktdag worden door de kwaliteitsprodukten, de mensen, de gezellige sfeer en de koffie met taart in één van de vele café's in de buurt van de Noordermarkt.

Op 10 februari 1988 vindt er een buurtvergadering plaats betreffende de herinrichting van de Noordermarkt. Op marktdagen moet het plein toegankelijk blijven voor auto's. In 1993 begint de restauratie van de buitenzijde van de Noorderkerk, die in juni 1995 min of meer is voltooid.

De laatste veertig jaar heeft de Noordermarkt zich ontwikkeld tot een bijzondere markt met als vanouds antiek en curiosa, boeken en prenten, brocante, textiel en 2e hands produkten zoals glas- en serviesgoed, lampen en vintage kleding. Daarnaast bestaat het aanbod uit unieke, nieuwe produkten van producenten en ontwerpers van speciale sieraden, tassen van gerecycled materiaal, indigo textiel, hoeden en petten.

De straathandel is tot op heden van het allergrootste belang voor de sociaal-economische ontwikkeling van de stad. De Noordermarkt op zaterdag is een combinatie van een bijzondere warenmarkt (waarbij maatschappelijk verantwoord ondernemen een belangrijke plaats inneemt), biologische Boerenmarkt en direct om de hoek de Lindengrachtmarkt: 3 markten in één. Op maandagochtend wordt het hele plein voor de kerk gebruikt voor brocante, curiosa, vintage kleding, aardewerk, kleine meubelen. Daarnaast ook fournituren, unieke sieraden, tassen, textiel en prenten.