Noordermarkt | zat gesloten | ma.ochtend gesloten | maatregel ivm coronavirus | biologische markt is open

facebook instagram
https://www.noordermarkt-amsterdam.nl/uploads/images/fotostroke/Historie-03.jpg

Heden en toekomst

Eind jaren tachtig bestonden er geen Boerenmarkten in Nederland. In Amsterdam staken een paar gedreven mensen de koppen bij elkaar. Met nog slechts acht kleine bedrijven ging in juni 1987 de eerste marktdag van de Nederlandse Boerenmarkt op de Noordermarkt van start. En de stad was enorm enthousiast. De Eerste Nederlandse Boerenmarkt was geboren. Zo kwamen er in alle grote steden van het land boerenmarkten, maar er bleef maar één Noordermarkt. In de jaren die volgden, groeide de markt. Veel kleine boeren hebben dankzij de markt hun bedrijf overeind weten te houden. Zaterdag was een markante dag geworden, door de kwaliteit van de produkten, de mensen, de muziek, de gezellige sfeer en de koffie met de beste appeltaart van de stad in het café op de hoek.

Op 10 februari 1988 vindt er een buurtvergadering plaats betreffende de herinrichting van de Noordermarkt. Op marktdagen moet het plein toegankelijk blijven voor auto's. In 1993 begint de restauratie van de buitenzijde van de Noorderkerk, die in juni 1995 min of meer is voltooid.

De laatste twintig jaar is de Noordermarkt uitgegroeid tot een unieke markt met een bijzonder aanbod aan antiek en curiosa, etnografica, glas- en serviesgoed, textiel, kleding, 2e hands- en antiquarische boeken, grammofoonplaten, grafiek en schilderijen, art-films op DVD. Er zijn ook nieuwe produkten van producenten en ontwerpers van sieraden, tassen van gerecycled materiaal, kleding, hoeden en petten. En niet te vergeten bijzondere planten voor tuinen met een natuurlijke uitstraling.

De straathandel is tot op heden van het allergrootste belang voor de sociaal-economische ontwikkeling van de stad. De Noordermarkt op zaterdag is een combinatie van een bijzondere warenmarkt (waarbij maatschappelijk verantwoord ondernemen een belangrijke plaats inneemt), biologische Boerenmarkt en direct om de hoek de Lindengrachtmarkt: 3 markten in één die u niet mag missen.

In 2023 bestaat de Noordermarkt 400 jaar